dimarts, 20 de febrer del 2007

Tòquio blues, Haruki Murakami

"L'amor segueix l'amor com els estudiants fugen dels llibres, l'amor deixa l'amor amb la tristor del noi que va a l'escola." (de William Shakespeare a Romeo i Julieta). Toru Watanabe és un jove estudiant a Tòquio, introvertit, que segueix l'amor, com Romeo...

"―¿On ets?― em va preguntar en veu baixa.
¿On era?
Amb l’auricular a la mà, vaig aixecar el cap i vaig mirar al voltant de la cabina. ¿On era? No ho sabia. No en tenia ni idea. ¿On era aquell lloc? L’únic que vaig veure va ser la gentada que passava sense saber on anava. Vaig continuar cridant la Midori des del centre d’aquell lloc que no era enlloc."

dilluns, 19 de febrer del 2007

Tiempo de silencio, de Luís Martín-Santos

Novel·la esperpèntica sobre la degradació i les misèries de la societat, en què tots els recursos estilístics menen al malson d'un viatge d'iniciació a través dels suburbis d'una (gran) ciutat de postguerra: Madrid. UN DESCENS IMPLACABLE A L'INFERN.

"El transcurso de la noche intensificaba el peso de la intimidad. Las señales del avance del tiempo —un último ruido en la puerta de la cocina, el chasquido del interruptor de la luz del pasillo, el cierre por el representante de su aparato de radio cuyo runrún llegaba a través de las paredes— hacían más patente la soledad que iba rodeando la tertulia. En estos últimos momentos un silencio prolongado envolvía a los cuatro actores del drama. Desde este silencio los sobreentendidos de las tres mujeres se volvían más claramente perceptibles para Pedro, com si las tres parcas hablaran musitando lo que el hilo de su vida significaba. Y así, mientras la mecedora tras una pausa reanudaba su columpiar, Pedro oía: La primera generación: «Adelante.» La segunda generación: «Lo que es por mí...» La tercera generación: «Me gustas.»"

Joan Roís de Corella. La importància de dir-se hones, d'Stefano M. Cingolani

Guardonada amb el premi d'assaig Joan Fuster en la XXVI edició dels Premis Octubre de 1997, aquesta obra reconstrueix la cultura de l'escriptor, tornant a recórrer, de la lectura dels seus antecedents literaris, els seus camins intel·lectuals, per descobrir i jutjar els treballs de l'autor de la Tragèdia NOMÉS A TRAVÉS DELS ULLS DE LA LITERATURA.

Vamos comprar um poeta

  Alfonso Cruz “A c ultura n ão se gasta. Quanto mais se usa, mais se tem.”