diumenge, 20 de maig del 2007

Amado siglo XX, Francisco Umbral

EGOLATRIA f., neol. Adoració, amor desordenat de sí mateix (Diccionari català-valencià-balear).

"Marcel Proust triunfava ruidosamente en los hoteles mientras García Lorca esperaba su piadoso fusilamiento en las afueras de Granada y Ortega se retiraba de una República revolucionaria y demandada para salvarse en Europa haciendo un largo viaje a la derecha mientras los intelectuales de Hitler, como Jünger; convalecían en los hospitales madrileños. Después de la Gran Guerra, Proust había vuelto al mundo de Guermantes y Ortega se había reencontrado con el pueblo madrileño, castizo como él, fumador de boquilla y muy distanciado de los intelectuales de Franco. Los intelectuales eran la inmensa minoría de Juan Ramón Jiménez y Raitzinger estudiaba para papa como se hacen unas oposiciones. Un tal González trajo el nuevo socialismo que duró poco.
Así es nuestro siglo XX, que no da para mucho más, pero da para el álbum familiar de las bibliotecarias de sí mismas."

divendres, 18 de maig del 2007

Relacions particulars, Josep M Espinàs

Notícies ―gens innocents― sobre anècdotes compartides amb els personatges ESCRIPTORS Espriu, Foix, Delibes, Pla, Cela i Sagarra.

"Controlant, però, el consum de bombons, almenys a casa seva. Cada vegada que hi vaig anar, amb motiu del llibre de què he parlat, demanava en Foix a la Guadiosa que deixés sobre la taula del menjador una capsa de bombons, oberta. El poeta n'oferia als seus visitants, però no els oferia d'una manera genèrica, ad libitum, a discreció de l'admirador, sinó d'una manera reglamentada. L'Espinàs, per exemple, en podia agafar dos, de bombons. L'Editora Isabel Martí, només un. No sé si el meu amic Jaume Vallcorba, editor de les seves obres i amb qui tenia més tracte, en podia agafar tres, a més de servir-se un whisky. Jo havia sentit com la Gaudiosa deia: «Vostè prengui'n dos.»"

dijous, 17 de maig del 2007

Màximes i mals pensaments, Santiago Rusiñol

"A les dones els agrada ensenyar les cames i tapar-se el cap. A tothom li agrada ensenyar el millor que es pensa tenir."

Vamos comprar um poeta

  Alfonso Cruz “A c ultura n ão se gasta. Quanto mais se usa, mais se tem.”